דום לב

יצירת קשר
ניווט

חשיבות הגילוי מוקדם של דום לב?

דום לב עלה לכותרות בשבועות ובימים האחרונים. התמונות של הספורטאי כריסטיאן אריקסון מתמוטט בשידור חי, מוקף בחברי קבוצתו ועובר פעולות החייאה על מגרש הכדורגל היכו בכולנו תוך כדי צפייה במשחק או דרך אין ספור השידורים החוזרים של האירוע ברשתות הטלוויזיה וברשתות החברתיות. שמחנו כולנו בשמחתו ושמחתם של כל אוהדי הכדורגל, בדנמרק ובכל העולם, כאשר התבשרנו שאנדרסון חזר לעצמו לחלוטין בעקבות פעולות החייאה מידיות ומוצלחות במגרש.

דום לב

לפני ימים ספורים הוכנו כולנו בתדהמה ממותו הפתאומי, מדום לב של קצין בצבא, רק שלושה ימים אחרי שמונה. המחשבה על איש צעיר ובריא, לכאורה, אשר למרות עיסוק אינטנסיבי בספורט ושמירה על אורך חיים בריא נפטר עקב דום לב תוך כדי פעילות גופנית מעלה מחשבות רבות על מה אתנו ?, האם זה גורל בלתי ניתן למניעה? ברצוני לשתף אתכם בידע הקיים כיום בנושא זה ובניסיוני כמנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי לגליל, כקרדיולוג וכרופא ספורט.

מהו דום לב?

דום לב הוא מצב בו הלב דומם, מפסיק לפעול את פעילותו כמשאבה ומפסיק להזרים דם לגוף. שניות ספורות מרגע הופעת דום לב האדם שלוקה בו מתמוטט ואם לא נעשות בו פעולות החייאה מידיות, תוך דקות ספורות, יגרם נזק בלתי הפיך לאיברים חיוניים ובמיוחד למוח ובהמשך תוך זמן קצר מוות. במקרים מסוימים הלב דומם כאשר אין שום פעילות חשמלית שתיצור התכווצות כלומר קצב לב איטי באופן קיצוני עד כדי העדר קצב לחלוטין. במרבית המקרים קורה ההיפך, קצב הלב הופך להיות מהיר באופן מאוד קיצוני, בדרך כלל בקצב של מעל 300 לדקה, קצב שלא מאפשר ללב להתכווץ באופן אפקטיבי ובעצם הלב מפסיק לייצר זרימת דם. מבחינת כל אברי הגוף אין הבדל משמעותי בין שני מקרי הקיצון, בשניהם לא קיימת תפוקת לב, בשניהם אין דופק נמוש.

מה ההבדל בין “דום לב” ו”התקף לב”?

קיים בציבור בלבול בין המונחים הנ”ל. התקף לב הוא מצב בו זרימת הדם לשריר הלב עצמו נפגעת בשל הפרעה בזרימה באחד או יותר מהעורקים המספקים דם לשריר הלב, העורקים הכליליים. מצב זה יכול לפגוע פגיעה משמעותית בתפקוד הלב אך אינו מביא בהכרח למצב של דום לב. במקרים מסוימים של התקף לב יכולה להיות פגיעה משמעותית במנגנונים המווסתים את קצב הלב ולהיגרם גם דום לב. אכן, דום לב הוא הסיבה השכיחה למוות בעת התקפי לב אך הוא אינו מופיע בכל התקף לב וישנם מצבי חולי נוספים, פרט להתקף לב, שעשויים לגרום לדום לב.

מי בסיכון לדום לב?

מרבית מקרי דום הלב מתרחשים אצל אנשים הידועים כסובלים ממחלת לב. מרביתם סבלו מהתקף לב בעבר והסיכון גדול אף יותר בקרב אנשים שבעקבות התקף הלב נפגע תפקודו והם סובלים מתופעה שנקראת אי-ספיקת לב, מצב בו הלב מתקשה לספק את צורכי הגוף לאור ירידה בתפקודו.

מהם הסיכויים לשרוד אירוע של דום לב?

שיעור ההישרדות בעת אירוע דום לב נעים בין 5-20%, בעבודות שונות, וסיכויי ההישרדות תלויים בגורמים שונים כגון מקום ההתרחשות, האן יש עדים להתרחשות, האם העדים לאירוע מיומנים בפעולות החייאה וכן בהמצאות מכשיר דפיברילטור ובמהירות הגעתו למקום האירוע.

מה זה  דפיברילטור?

מכשיר דפיברילטור הוא מכשיר שביכולתו לתת שוק חשמלי רפואי בצורה מותאמת למצב קצב הלב הספציפי ולהביא לארגון מחדש וחזרה לנורמה של קצב הלב. מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי, מהסוג שנמצא בשדות תעופה וקניונים, הוא מכשיר אותו יכול אדם לא מיומן להפעיל ע”י הסבר שהמכשיר משדר מרמקול המובנה בו. דבר ידוע הוא כי סיכויי ההצלחה בהחייאה תלויים גם במהירות בה מתחיל השימוש במכשיר זה, ככל שהוא מגיע מהר יותר סיכויי ההישרדות גבוהים יותר.

מה לעשות כשנתקלים במקרה של דום לב?

הפעולה הראשונה היא הזעקת עזרה, להתקשר 101. הזעקת עזרה תביא מהר יותר דפיברילטור וצוות מיומן בהחייאה מתקדמת וגם תאפשר קבלת הוראות בביצוע החייאה שמוקדני מד”א מיומנים לתת בסיטואציה זו. לאחר הקריאה לעזרה יש להשכיב את הנפגע על מצע קשה ולהתחיל בעיסויי לב בהדרכת המוקדן או ע”י מי שיודע לבצע עיסוי לב ונמצא במקום. במידה ויש מכשיר דפיברילטור בקרבת מקום יש לשלוח מישהו להביאו במהירות האפשרית ולפעול לפי ההנחיות שהוא משדר.

מהן הסיבות לדום לב בקרב ספורטאים?

ראשית חשוב לזכור- מרבית מקרי דום הלב אינם קורים אצל ספורטאים אולם קיימת הטיה בכך שהמקרים בספורטאים הרבה יותר מפורסמים, או בגלל שהם קורים בשידור חי, כפי שקרה לאנדרסון בעת משחק הכדורגל, או בגלל שכלי התקשורת נוטים להדגיש הרבה יותר מקרים אלו. באופן כללי העוסקים בספורט הם אנשים בריאים יותר והסיכוי שלהם ללקות בדום לב נמוך יותר. הסיבות לדום לב רבות וקיים שוני בגורמים לדום לב בגילאים השונים. אצל בני נוער ומבוגרים צעירים הסיבות השכיחות הן מומים מולדים או גנטיים שונים או עיסוק בספורט במהלך מחלה זיהומית וירלית המערבת גם את שריר הלב. במבוגרים יותר, מגיל 40 לערך, ומעלה, הסיבה השכיחה ביותר היא מחלת לב כלילית הגורמת להתקף לב.

האם יש סמנים מקדימים לדום לב?

בהחלט, ביותר מ-50% מהמקרים יש סמנים מקדימים. קביעה זו שלי מתבססת הן על מחקרים שבדקו זאת והן על ניסיוני בתחקור כל אירוע של דום לב הגיע ליחידה לטיפול נמרץ לב אותה אני מנהל.

מהם הסמנים המקדימים העיקריים לדום לב?

  • כאב לוחץ, חונק או שורף בבית החזה המתגבר במאמץ ומלווה הזעה רבה, קוצר נשימה והרגשת בחילה
  • הרגשת סחרחורת וחולשה קשה עד כדי כמעט התעלפות.
  • הרגשת דפיקות לב חזקות בעת מאמץ
  • סמנים האופייניים לשפעת

האם יש הבדל בין דום לב בקרב ספורטאים לכלל האוכלוסייה?

בהחלט ישנם הבדלים בין העוסקים בספורט לבין כלל האוכלוסייה. ראשית, לעיתים קרובות, בשל כושרם הגופני הגבוה, קיימים אצל ספורטאים מנגנוני פיצוי אשר מביאים לתסמינים מינוריים יותר. דבר שני, ספורטאים נוטים יותר להאשים את האימונים האחרונים בהרגשה לא טובה או כאבים כלשהם, ולבסוף, אצל ספורטאים יש להקפיד מאוד בביצוע הבדיקות המתאימות, ובמיוחד מבחני המאמץ השונים, על מנת להביאם לעומס מאמץ שבאמת יהווה אתגר למערכת הלב והנשימה שלהם. אצל ספורטאים לעיתים כל ההסתמנות יכולה להיות הרגשה של ירידה פתאומית בכושר. לצורך עיבוד נכון של התלונות ונתוני הבדיקות חשוב שהבודק יהיה מנוסה בעבודה עם ספורטאים.

איך מורידים את הסיכון לדום לב  

אפשר לעשות הרבה!!! אחלק זאת לשני חלקים, איך מורידים את הסיכון ואיך מגלים מוקדם דום לב

  • אבחון טיפול ואיזון של מחלות שונות כגון סוכרת, יל”ד, ועודף שומנים בדם
  • הפסקת הרגלי חיים מזיקים כגון עישון
  • תזונה בריאה- פחות שומנים רוויים פחות סוכרים, פחות מזונות עתירי מלח. יותר מזון טרי, פירות וירקות ומוצרים דלי שומן מהחי (בשר, ודברי חלב)
  • יותר פעילות גופנית, במיוחד פעילות אירובית
  • פחות אורך חיים יושבני, מול הטלוויזיה או מסך כלשהו לאורך רב שעות היום
  • הימנעות מביצוע פעילות גופנית בעת מחלת חום או מחלה דמוית שפעת

איך מגלים מוקדם את הסיכון לדום לב?

  • ערנות גבוהה לסימנים מקדימים כפי שצוינו לעיל
  • במידה ונבדקים לפני ביצוע פעילות גופנית יש לעשות זאת במכון אשר מכוון לביצוע בדיקות לספורטאים ומביא את הספורטאים למקסימום המאמץ בעת בדיקת המאמץ. הסימן החשוב ביותר הוא מי מחליט על סיום הבדיקה. אם הטכנאי אומר לכם “זהו, זה מספיק” אזי הבדיקה לא מספיקה. אם אתם אומרים לטכנאי “זהו, מספיק. אני לא יכול יותר” אז כנראה שהבדיקה באמת הביאה אתכם לשיא היכולת.
  • חשוב שאת תוצאות הבדיקות השונות יפענח מי שמנוסה ומיומן בבדיקת ספורטאים.

הקרדיולוג צפריר אור במרכז רפואי חיים מלאים לאבחון וגילוי מוקדם של דום לב

הקשיבו לגוף ואל תתעלמו מהאיתותים שלו, חיו אורך חיים בריא, עסקו בפעילות גופנית ודעו להתייעץ עם מי שמיומן בתחום זה.

רק שנהיה בריאים

ד”ר צפריר אור, מומחה בפנימית וקרדיולוגיה , רופא ספורט, ומנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי לגליל בנהריה

רואה את אלה שלא “הקדימו תרופה למכה. ” במרבית המטופלים המתאשפזים אצלינו ביחידה ניתן היה לבצע פעולות מניעה כלשהן אשר היו מונעות את התקף הלב, או במקרים חמורים יותר אף תמותה”. צור עמנו קשר עוד היום לקביעת תור לקרדיולוג במרכז רפואי חיים מלאים. לחוויות ייעוץ וטיפול אחרת המשלבת מקצועיות, שרות וזמינות!

ד"ר צפריר אור קרדיולוג ורופא ספורט
נגישות